Va haver-hi una tercera explosió a la planta danyada pel sisme. A França diuen que el risc és molt major a l'admès oficialment. Afirmen que a 100 km de Tòquio ja hi ha nivells alts de radiació.
La situació a Japó és totalment desesperada. L'únic dels tres reactors de la central de Fukushima que semblava funcionar correctament, el número 2, és el que finalment s'ha convertit en una possibilitat molt real de catàstrofe nuclear. A última hora de la nit els enginyers continuaven treballant a contrarellotge per refredar el nucli del reactor i evitar així que explotés a causa de l'alta temperatura però no ho van aconseguir .
Aquesta matinada s'ha escoltat una explosió provinent del reactor 2 . I el mateix govern japonès va admetre que una part de l'estructura de contenció del reactor sembla estar danyat, donant a entendre que és possible una fuita radioactiva.
La deflagració va rebentar part del compartiment primari del nucli i va provocar una fuita d'una quantitat indeterminada de material radioactiu, segons l'Agència de Seguretat Nuclear. L'agència Kyodo va informar que els nivells de radiació “van superar el límit legal” després de l'explosió.
És més, nivells de radiació superiors al normal arribaven anit a tan sols 100 km de Tòquio, en la prefectura de Ibaraki, situada entre Fukushima, on es troba la central nuclear accidentada, i la capital japonesa, va afirmar Kyodo.
França va ser el primer país a aixecar la veu d'alerta sobre el perill. Per al president de l'Autoritat de la Seguretat Nuclear (ASN), André-Claude Lacoste, “no hi ha dubte que s'ha produït ja un principi de fusió”, i va elevar el nivell d'alerta fins a 5 o fins i tot 6 . La catàstrofe de Chernobyl va registrar un nivell 7, el màxim de l'escala. Fukushima ja ha sobrepassat el nivell de radiació de la central de “Three Mile Island”, central nord-americana que al 1979 va sofrir la fusió parcial del nucli del reactor.
Segons l'agència Kyodo, la radiació detectada ahir a la planta de Fukushima és el doble del màxim vist fins ara, segons una informació facilitada per la Tòquio Electric Power, propietària de l'instal·lació.
Japó ja ha demanat oficialment ajuda a l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica, en concret, ha demanat que enviï un equip d'experts per intentar frenar el desastre.
El més greu és que els problemes en el reactor número 2 es podrien haver evitat. De fet, semblen l'obra d'un sabotejador més que d'un grup d'experts nuclears. La crisi va començar arran de l'explosió a l'edifici del reactor 3 a primera hora del matí, que ja havia estat anticipada.
El que ningú havia previst és que la deflagració danyés el sistema de refrigeració de la número 2, que fins llavors funcionava sense problemes. Aviat diversos camions de bombers van començar a bombar aigua del mar per evitar un sobrecalentament del nucli, però un d'ells es va quedar sense combustible . No va haver-hi aigua suficient i les barres d'urani que alimenten el reactor van quedar exposades durant dues hores i mitja, una situació extremadament greu que, segons alguns experts, només pot conduir a la fusió del nucli del reactor. A més, l'armadura d'acer que protegeix el nucli també va ser danyada per l'explosió.
No van tranquil·litzar molt les paraules de l'enginyer nuclear Masahi Goto, qui va explicar a la BBC que el reactor de Fukushima utilitza òxid barrejat com a combustible, i que el punt de fusió per a una posterior explosió nuclear és més baix que en altres plantes on s'utilitza combustible convencional. És més, si ocorregués una explosió, va dir Goto, “el plutoni podria escampar-se al voltant d'un àrea el doble de gran que en una explosió nuclear convencional”. “El nucli del reactor no està preparat per suportar terratrèmols o tsunamis, i els seus constructors ho sabien”.
Per a l'expert, “les properes 24 hores són crítiques”.
Ara, els responsables de Fukushima es veuen davant la tesitura de refredar els reactors sense disposar de camions cisterna . Una de les mesures que s'estaven barrejant a última hora és fer forats en les parets dels reactors per despresurizarlos, això si, amb el preu d'haver de deixar anar a l'atmosfera vapor radioactiu.
La sensació de que el govern japonès està ocultant informació es va fer ahir més evident entre els ciutadans. Fukuyama “no desembocarà en una situació similar a la de Chernobyl”, va insistir ahir des de Tòquio el portaveu del govern, Yukio Edano, qui havia negat que el reactor número 2 anés a sofrir una explosió com ja havia ocorregut el dissabte a l'1 i el diumenge al 3.
Per la seva banda, la Tòquio Electric Power va recordar que si es produeix la temuda fusió del nucli del reactor no vol dir que tot estigui perdut. Hi ha dues barreres de seguretat per mantenir la radiació dins de la planta. La primera és l'armadura que embolica el reactor, i la segona és l'edifici en si, construït totalment en ciment. Si també aquest fallés, llavors sí que no hauria tornada enrere a la catàstrofe.
Enllaç a la notícia: http://www.lanacion.com.ar/1356891-tras-la-explosion-de-la-central-nuclear-se-agrava-la-situacion-en-japon
Molt interessant.
ResponderEliminarVerdá que zí? pos claro que zi
ResponderEliminarhorripilant!
ResponderEliminar